Tekenen van burnout

Burnout re-integratie

Inzicht in de tekenen van burnout

Wanhopig op zoek naar manieren om burnout te voorkomen, kunnen werknemers het gevoel hebben dat ze onoverwinnelijk zijn, zelfs wanneer de omstandigheden laten zien dat ze op een burnout afstevenen. Er kunnen ongelukken gebeuren, maar ze lijken zich redelijk te kunnen redden, met kleine pijntjes hier en daar, tot ze uiteindelijk in een toestand van onomkeerbare gebrokenheid terechtkomen.

De symptomen van burn-out herkennen

Na een lange periode van stress en niet in staat om te herstellen, kunnen sommige werknemers tekenen van burnout vertonen, vooral wanneer ze worden geconfronteerd met situaties van toegenomen verantwoordelijkheid en het systeem zodanig onder druk zetten dat het totaal instort. Werknemers die onder dergelijke omstandigheden hebben gewerkt en langdurige rustperiodes hebben gehad, kunnen in een dergelijke toestand geraken en niet meer in staat zijn om terug aan het werk te komen, behalve voor essentiële en roulerende werkzaamheden.

In nog ergere gevallen kunnen ze besluiten om vervroegd met pensioen te gaan of hun carrière te beëindigen.

Tips om burn-out te herkennen

Het is heel moeilijk voor een werknemer om burn-out te herkennen. In principe kan elk van de symptomen aanwezig zijn, maar samen vormen ze een duidelijk beeld. Hier is een lijst van enkele tekenen waar je op moet letten: gevoel van machteloosheid, onvermogen om driften en impulsen onder controle te houden, onvermogen om taak na taak af te maken, onvermogen om verder te werken met adverteerders of leveranciers, te laat thuiskomen, bolwerken en tegenwerken, verlies van enthousiasme en zich rusteloos voelen.

Het is belangrijk op te merken dat in veel gevallen personen zeer lang in dezelfde baan kunnen blijven werken en erin slagen de werklast effectief aan te kunnen. Wanneer de vermoeidheid echter hardnekkig wordt en de dagelijkse routines begint te verstoren, dan is die persoon gedoemd zijn of haar baan op te geven voordat het probleem kan worden opgelost.

Er zijn nog andere oorzaken van vermoeidheid, maar dit zijn enkele van de meest voorkomende. Als u de oorzaken van vermoeidheid herkent, kunt u hoogstwaarschijnlijk de oplossing voor het probleem vinden. Met vermoeidheid moet niet lichtvaardig worden omgesprongen, anders kan het een zeer ernstig lichamelijk en emotioneel probleem worden.